Babka z białek z jabłkiem
Często w kuchni zostają nam białka np po zrobieniu pączków albo faworków. Moja propozycja na ich wykorzystanie to puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i delikatne. Białka można też mrozić, więc gdy zostają mi pojedyncze białka np gdy robię tatar, wkładam je do pudełeczka i zamrażam, kiedy uzbieram pełne pudełko to rozmrażam i piekę babkę 🙂
Inne pomysły na pyszne wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )
1 szklanka cukru
1/2 szklanki zimnego stopionego masła
1 duże jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*** Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki- może to być keksówka, ja piekłam w małej foremce do babki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową ***
Smacznego 🙂
POLECAM TAKŻE:
- CO MOŻNA ZROBIĆ Z BIAŁEK? KILKA POMYSŁÓW NA PYSZNE WYPIEKI KLIKNIJ TUTAJ
Pieczemy bez termoobiegu? Jak z termoobiegiem to ile stopni? Z góry dziękuję
Na 200 stopni? Nie wysoka temperatura
Pół szklanki masła to ile to gramów? A zamiast masła można dać olej? Proszę o odpowiedź,pozdrawiam.
To będzie około 150 gram masła. Można zamiennie użyć oleju.
Świetne ciasto i zawsze wychodzi, ja dostałam jeszcze garść orzechów, i następnym razem dam ciut mniej cukru pyszne, miękkie i wilgotne!
ja upiekę babkę z jabłkiem na pewno będzie smaczna
Z ciasta wyszedł zakalec.
Jak się umie piec to lepiej dać sobie siana