Łopatka ziołowa pieczona w rękawie

Łopatka ziołowa pieczona w rękawie

Łopatka ziołowa pieczona w rękawie

Pyszne, kruche mięsko, duszone w sosie własnym, w rękawie, bez dodatku tłuszczu, doskonałe na obiad ale także na kanapki jako świetna alternatywa dla wędlin 😉

Składniki:
1 kg mięsa z łopatki
łyżka octu balsamicznego
2 Ząbki czosnku
Zioła: (po jednej łyżeczce) oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
Szczypta chili
Pieprz cytrynowy ( ale może też być zwykły)- jedna łyżeczka
Łyżka soli
Maggi- parę kropel
Dwie łyżki wody

*** mięsko dokładnie umyć i osuszyć ***

mięsa z łopatki

*** pozostałe składniki wymieszać (czosnek wycisnąć), tak powstałą marynatą natrzeć mięso i ponakłuwać je a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) ***

mięsa z łopatki w marynacie

*** miso włożyć do foliowego rękawa i zamknąć klamrą lub zawiązać z obu stron, całość umieścić na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym ***

mięsa z łopatki w rękawie

*** wstawić do piekarnika nagrzanego do 200’C (z tego co mi wiadomo to potraw w foliowym rękawie nie można piec w temperaturze wyższej niż 200’C) piec 40 minut a następnie zmniejszyć temp. do 180’C i piec kolejne 40 min ( rękaw w trakcie pieczenia zazwyczaj mocno pęcznieje, co widać na zdjęciu) ***

mięsa z łopatki w piekarniku

*** dla uzyskania kruchej i przyrumienionej skórki na mięsku można 10 minut przed końcem pieczenia rękaw delikatnie rozciąć uważając żeby nie rozlać sosu który stworzył nam się w worku podczas pieczenia ***

mięsa z łopatki upieczone

*** tak upieczone mięsko świetnie sprawdzi się jako obiad (powstały podczas duszenia sos można zaciągnąć np mąką, śmietanką czy serkiem) ale także cienko pokrojone może posłużyć jako alternatywa dla wędlin na kanapki ***

Łopatka ziołowa

SMACZNEGO 🙂


KOMENTARZE

Komentarz do “Łopatka ziołowa pieczona w rękawie