Pierogi z mięsem
Metodą prób i błędów doszłam do idealnego ciasta na pierogi. Cieniutkie, cudownie maślane, z mięsnym farszem- pycha. Pierożki są dość pracochłonne ale efekt i smak rekompensują w pełni poświęcony im czas 🙂
Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa- pieczonego, gotowanego lub smażonego (ja zazwyczaj mięso na farsz piekę w piekarniku w rękawie)
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra
*** Mięso należy zmielić lub bardzo drobno pokroić ***
*** Mięso przyprawiłam już przed pieczeniem w piekarniku ale i tak po zmieleniu trzeba je jeszcze doprawić ponieważ smak musi być dość intensywny. Ja dodałam po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej, gałki muszkatołowej, łyżkę majeranku, kilka kropel maggi i przeciśnięty czosnek oraz starty imbir. Farsz nie może być zbyt suchy (jeżeli taki jest można dodać trochę sosu od pieczenia mięsa lub więcej maggi w płynie a mniej soli) ***
Składniki na ciasto:
100 ml wody
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz
*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***
*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy za pomocą widelca***
*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi. Gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia ***
*** Po ugotowaniu dobrze jest pierogi (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały ***
*** pierogi można podawać polane zrumienioną na maśle cebulką ***