Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą
Pomysł na szybkie i łatwe w wykonaniu ale za to wybornie pyszne danie rybne. Łosoś zapiekany pod kołderką szpinaku z serem mozzarella i pomidorami. Mniam… 🙂
SKŁADNIKI:
300 gram łososia
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 garść świeżego szpinaku
1 nieduży pomidor
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły i kilka kropel soku z cytryny), bazylia
*** Łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz masłem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem ***
*** Rybę odstawiamy na godzinę do lodówki aby przeszła przyprawami. Następnie wykładamy na niej szpinak ***
*** Pomidora i ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy na szpinaku naprzemiennie: ser mozzarella, liść szpinaku i pomidor ***
*** Całość posypujemy świeżą lub suszoną bazylią ***
*** Łososia zapiekamy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C ***
SMACZNEGO 🙂