Babka z serduszkiem
W sumie to połączyłam tu dwa zwyczajne ciasta: klasyczną babkę i murzynka, a jednak efekt końcowy zachwyca. Upiekłam tą serduszkową babeczkę na walentynki i muszę powiedzieć że cieszyła się wielkim powodzeniem 🙂 Polecam!
Składniki
Na ciemne ciasto:
1/2 kostki margaryny „Kasi”
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/4 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na jasne ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/4 szklanki przegotowanej wody
2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli
Łyżeczka proszku do pieczenia
*** Najpierw przygotowujemy ciemne ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość wylewamy na płaską blachę i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C ***
*** Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką do pierniczków serduszka***
**** Następnie robimy jasne ciasto: białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy cukier, żółtka, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem mieszamy.
Do foremki ( u mnie o wymiarach 30cm x 10cm ) wylewamy trochę ciasta tak aby przykryć spód i wykładamy ciasno nasze serduszka jedno przy drugim ***
*** Następnie wylewamy delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki, ciasto na boki i na górę, przykrywając serduszka. Babkę pieczemy przez 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180′ C ***
*** Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową ***
SMACZNEGO 🙂
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ