Racuszki jogurtowe z owocami (bez drożdży)


Racuszki jogurtowe z owocami (bez drożdży)

Ekspresowe i bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i już można smażyć. Rumiane, delikatne, puszyste i przepyszne placuszki na jogurcie, które wprost rozpływają się w ustach, a do tego zawsze się udają. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

pół szklanki owoców (małych lub pokrojonych na kawałki) np jagody, borówki, maliny, jabłka, rabarbar

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

 

 

*** Jogurt mieszamy z jajkami oraz cukrami. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy – na gładką masę ***

*** Dodajemy owoce (u mnie maliny i borówki) i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy z obu stron na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni placuszki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przekładamy na talerz i podajemy na ciepło ***

*** Możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE