Bezproblemowe rogaliki serowe


Bezproblemowe rogaliki serowe

Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne, rumiane, delikatne oraz puszyste, i to bez użycia drożdży. Świetne do kawki, albo jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Z przepisu wyjdzie nam duża porcja rogalików, ale długo zachowują one świeżość, więc spokojnie możemy je zjeść także następnego dnia po upieczeniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

800g mąki pszennej

1 opakowanie proszku do pieczenia (30 gram)

250g masła (zamiennie można użyć szklanki oleju)

2 jajka

200g cukru

szczypta soli

  • Nadzienie:

2 jabłka

1 opakowanie cukru waniliowego (16 gram)

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rogalików

 

 

 

*** Masło rozpuszczamy w garnuszku i odkładamy do wystudzenia (nie robimy tego jeśli zamiast masła zamiennie używamy oleju) ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, sól, ser oraz rozpuszczone i przestudzone masło (lub zamiennie olej) ***

*** Wszystko razem zagniatamy, możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego ***

*** Zagniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, bez grudek ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Jabłka obieramy, kroimy w słupki i obsypujemy cukrem waniliowym, mieszamy ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła ***

*** Każde koło dzielimy na 12 części ***

*** Na końcu każdego powstałego trójkącika układamy kawałek jabłka ***

*** Trójkąciki z jabłkami zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy końcówki ***

*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia (przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy rogalików za jednym razem) ***

*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE