Rożki z jabłkami – szybkie ciasteczka serowe


Rożki z jabłkami

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)

ok. 250g mąki pszennej

250g masła

1 żółtko

  • Nadzienie:

2 jabłka

2 łyżki cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

białko jajka

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka ***

*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***

*** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym ***

*** Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka ***

*** Na każdym kółku układamy kawałek jabłka ***

*** Końce ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i zlepiamy ze sobą tworząc rożki ***

*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 25 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

4.8 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
asia
asia
2 miesięcy temu

pychotka 🙂