Ciasto Wisienka


Ciasto Wisienka

Nieziemsko pyszne ciacho!  Efektowne ale wcale nie trudne w wykonaniu. Kilkuwarstwowe, aksamitne i mega kremowe ciasto, którego słodycz została delikatnie przełamana frużeliną wiśniową. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

4 jajka

pół szklanki mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 łyżki gorzkiego kakao

  • Krem:

500g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki 30-36%

5 łyżek cukru pudru

  • Frużelina wiśniowa:

ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)

2 łyżki cukru

1/3 szklanki wody

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody

  • Dodatkowo:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g

1 szklanka likieru kawowego

2 łyżki gorzkiego kakao

 

 

*** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści  ***

*** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając ***

*** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem ***

*** Całość delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy ***

*** Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z około 1/4 szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy. Frużelina powinna mocno zgęstnieć. odkładamy do przestudzenia ***

*** Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy ponownie w blaszce i wykładamy na niego przestudzoną frużelinę. Kilka wisienek możemy odłożyć do przyozdobienia ciasta z wierzchu ***

*** Przygotowujemy krem. śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu ***

*** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie ***

*** Na kremie rozkładamy namoczone w likierze kawowym biszkopty ***

*** Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą część kremu ***

*** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. Całość oprószamy gorzkim kakao ***

*** Ciasto wkładamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

4.3 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments