Węgierska zupa zbójnicka


Węgierska zupa zbójnicka

Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i bardzo bogata smakowo zupka. Podana ze świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się jako pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny. Polecam!

Jest to połączenie dwóch moich ulubionych zimowych dań – aromatycznej węgierskiej zupy gulaszowej i pożywnej zupki wiejskiej  zbójnickiej 😉

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny gulaszowej

1-2 cebule

2-3 ząbki czosnku

250g pieczarek

1 czerwona papryka

2-3 ziemniaki

1 marchewka

1 puszka czerwonej fasoli

1 – 1,5 litra bulionu lub wody

1 szklanka pikantnego soku pomidorowego

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz – do smaku, ok 1-2 łyżki cukru, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie i pieprzu

 

 

 

*** Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki lub w ćwiartki ***

*** Cebulę paprykę, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z cebulką ciągle mieszając ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty ***

*** Całość podlewamy niewielką ilością wody- około 1/3 szklanki i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1 godzinę ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy ***

*** Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut ***

*** Następnie dodajemy fasolę z puszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut ***

*** Dodajemy sok pomidorowy oraz przecier, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą i wszystkie składniki będą zupełnie miękkie ***

*** Zupę podajemy posypaną siekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paweł
Paweł
4 miesięcy temu

Ciekawy przepis na pewno wypróbuję gdzie można dostać takie garnuszki? uraczyły mnie swoim wyglądem.