Gwiazdkowa Chatka Puchatka


Gwiazdkowa Chatka Puchatka

Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które nie wymaga pieczenia. Domek składa się z herbatników, masy kajmakowej, bananów i kremu mascarpone. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków, ciasto wprost rozpływa się w ustach… Polecam!

 

 

Składniki:

ok 30 sztuk herbatników

3 banany

250g serka mascarpone

250ml śmietanki 30-36%

2 łyżki cukru pudru

ok 300g masy krówkowej, kajmaku z puszki

1 czekolada deserowa + ok 100ml słodkiej śmietanki

opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru do posypania, masa cukrowa do ulepienia figurki

+ folia aluminiowa

 

 

*** Na desce rozkładamy arkusz folii aluminiowej i wykładamy na niej trzy rzędy herbatników, po 5 sztuk w każdym rzędzie ***

*** 250 gram masy kajmakowej rozsmarowujemy delikatnie na herbatnikach, trzeba je przytrzymywać ręką, żeby się nie przyklejały. Aby masa łatwiej się rozsmarowywała możemy zamkniętą puszkę zanurzyć na kilka minut w misce lub garnku z gorącą wodą ***

*** Na masie krówkowej umieszczamy kolejną warstwę herbatników ***

*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone i miksujemy, aż powstanie gęsty krem, nie za długo, żeby krem się nie zważył ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 3/4 kremu śmietankowego ***

*** Banany obieramy, kroimy na kawałki i układamy w linii prostej wzdłuż, na środku kremu śmietankowego ***

*** Banany z wierzchu polewamy pozostałym kajmakiem, wypełniając nim także przerwy pomiędzy bananami ***

*** Przy użyciu folii podnosimy boczne herbatniki dociskając je delikatnie do bananów ***

*** Pozostałym kremem śmietankowym wypełniamy lukę w górnej części ciasta, wyrównujemy ***

*** Ciasto zawijamy po bokach folią i wkładamy na noc do lodówki ***

*** Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy ją śmietanką i miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tak zwanej kąpieli wodnej. Czekoladę mieszamy, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką ***

*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto. Dodatkowo chatkę z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, który imitować będzie śnieg oraz ozdobić figurką z masy cukrowej ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments