Bananowiec straciatella – ciasto bez pieczenia!


Bananowiec straciatella

Obłędnie pyszne i bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu ciasto, które w dodatku nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

Foremka 26/21 centymetrów

 

Składniki:

ok 30 sztuk kakaowych herbatników

500ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

1 śmietan fix

3-4 łyżki cukru pudru

1 gorzka czekolada (100g)

1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 19 sztuk)

3-4 banany

sok z połowy cytryny

2 galaretki cytrynowe

700 ml gorącej wody

 

 

*** Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników ***

*** W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę oraz serek mascarpone, zaczynamy miksować, wsypujemy śmietan fix oraz cukier puder i ubijamy, aż krem zgęstnieje, nie za długo, aby krem się nie zważył ***

*** Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Startą czekoladę dodajemy do kremu i całość mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** połowę kremu wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki ***

*** Na kremie układamy warstwę biszkoptów ***

*** Na biszkopty wykładamy pozostały krem. Całość zakrywamy drugą warstwą herbatników i wkładamy do lodówki ***

*** Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Gdy galaretki zaczną tężeć przystępujemy do wykonywania wierzchu ciasta. Banany kroimy w plasterki, układamy na cieście i smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Całość delikatnie zalewamy tężejącą galaretką ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
K.
K.
6 miesięcy temu

Kolejny wspaniały przepis. Szybki, prosty, ciasto wyszło pycha…Robilam też dzisiaj kurczaka w cieście czosnkowym, nacinane ziemniaczki z piekarnika z Pani przepisów i chrupiącą surówkę z białej kapusty, która pojawiła sie na blogu ostatnio…wyszedl smaczny obiad :). Dziekuję za wszystkie kulinarne inspiracje 🙂