Kurczak w sosie myśliwskim


Kurczak w sosie myśliwskim

Kruche i soczyste mięso drobiowe duszone w rewelacyjnym, pełnym smaków i aromatów sosie. Możemy tutaj użyć takich części kurczaka, jakie najbardziej lubimy, u mnie są to nogi i pierś. To danie wprost rozpływa się w ustach!

 

 

Składniki:

3-4 kawałki kurczaka (u mnie 4 nogi i 1 filet)

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

1 łyżka suszonej żurawiny

garść suszonych grzybów

1-2 ogórki kiszone

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu winnego

100 ml bulionu lub wody

1-2 łyżki mąki do zaciągnięcia sosu

2 kulki ziela angielskiego

liść laurowy

sól, pieprz

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • Przyprawy do mięsa:

2 łyżeczki soli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka majeranku

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski ***

*** Nacieramy przyprawami i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do zamarynowania (najlepiej odłożyć na całą noc) ***

*** Po tym czasie mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Zrumienione mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do większego garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (u mnie biała i czerwona) ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i żurawinę. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Wlewamy ocet winny, dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotowujemy ***

*** Tak powstałym sosem zalewamy podsmażone wcześniej mięso ***

*** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut – do całkowitej miękkości mięsa ***

*** Następnie sos zaciągamy mąką (do kubeczka wsypujemy mąkę, zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i wlewamy do wrzącego sosu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Na koniec danie posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments