Ciasto arbuz


Ciasto arbuz

Sezon na arbuzy w pełni, więc może skusicie się na to pyszne i efektowne ciasto, które wyglądem przypomina ten znany i lubiany owoc. Idealne do kawki w ciepłe, letnie popołudnie. Ciasto jest mega smaczne i orzeźwiające.

Do zrobienia ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku baby, wówczas uzyskamy bardziej intensywny kolor.

Użyłam tortownicy o średnicy 22 centymetry.

 

 

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

300g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego

2 jajka

125g cukru (pół szklanki)

pół szklanki oleju

200g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

250ml schłodzonej śmietanki 30-36%

2 łyżki cukru pudru

  • Wierzch ciasta:

1 galaretka truskawkowa

350ml gorącej wody

garść rodzynek w czekoladzie

 

 

 

*** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy go najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć. Następnie szpinak (świeży lub mrożony) blendujemy na „gładko” ***

*** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Następnie dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia się składników ***

*** Do ciasta przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do momentu, aż składniki się ze sobą połączą (nie za długo) ***

*** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy – użyłam foremki o średnicy 22 centymetry ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy ***

*** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia ***

*** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu ***

*** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na około 20-30 minut ***

*** Po tym czasie w krem wbijamy delikatnie rodzynki w czekoladzie i całość zalewamy galaretką. Najlepiej galaretkę wlewać wolno po łyżce, tak jak to widać na zdjęciu ***

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę, lub do czasu stężenia galaretki ***

*** Ciasto należy przechowywać w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments