Domowe hot-dogi


Domowe hot-dogi

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki pszennej

250ml ciepłego mleka (nie gorącego!)

25g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

  • Dodatkowo:

parówki – ok 10-12 sztuk

ketchup

1 jajko

 

 

 

*** Do miski wlewamy 250ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ***

*** Ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt  trochę dłuższy niż parówka ***

*** Ciasto smarujemy delikatnie ketchupem ***

*** Na ketchupie układamy parówkę ***

*** Ciasto z parówką szczelinie zaklejamy ***

*** Bułeczki układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy poprzeczne nacięcia i całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Domowe hot-dogi

  • Kasia

    Witam :)…Niezmiennie jestem zachwycona tym blogiem i dalej jest dla mnie najlepszą „książką kucharską” jaka mam ;).
    Hot dogi spróbuję zrobić jutro, ale ciasto wyrobię w maszynie do chleba zamieniając świeże drożdże na suche i wypróbuję frankfurterki zamiast parówek, bo akurat to mam w lodówce:).
    Pozdrawiam serdecznie!