Mazurek bombonierka


Mazurek bombonierka

Świetny pomysł na pyszne i efektowne ciasto wielkanocne. Delikatne kruche ciasto oraz wisienki nasączone alkoholem (lub z kompotu, w wersji dla dzieci), zalane czekoladą. Palce lizać!

Z podanych proporcji wyjdzie kilka mniejszych mazurków lub jeden duży.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

50g cukru pudru

120g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

  • Dodatkowo:

kilka łyżek dżemu wiśniowego

wiśnie z alkoholu, likieru lub z kompotu

100g białej czekolady

100g czekolady mlecznej lub deserowej

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam i mazurek po upieczeniu troszkę przykleił mi się do foremki, ale udało się go wyjąć delikatnie podważając nożem). Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nią spód ciasta. Mniejszą część ciasta przeznaczamy na wałeczki, którymi tworzymy kratkę na mazurku ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z mazurkiem i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasto pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** Wiśnie odsączamy z alkoholu lub kompotu ***

*** Na każdej krateczce mazurka rozsmarowujemy pół łyżeczki dżemu wiśniowego ***

*** Na dżemie układamy odsączone wisienki – po jednej na kwadracik ***

*** Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (w garnku zagrzewamy wodę, do metalowej lub innej żaroodpornej miseczki wkruszamy czekoladę, miskę układamy na garnku z gotującą wodą).  ***

*** Najlepiej najpierw rozpuścić białą czekoladę, zużyć ją, a następnie w tej samej miseczce rozpuścić ciemną czekoladę ***

*** Wisienki na mazurku zalewamy naprzemiennie raz jasną, a raz ciemną czekoladą ***

*** Dodatkowo mazurka możemy przyozdobić posypką lub ozdobami cukrowymi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata Stępień
19 dni temu

Super pomysł z tymi wisienkami 🙂