Mazurek bombonierka
Świetny pomysł na pyszne i efektowne ciasto wielkanocne. Delikatne kruche ciasto oraz wisienki nasączone alkoholem (lub z kompotu, w wersji dla dzieci), zalane czekoladą. Palce lizać!
Z podanych proporcji wyjdzie kilka mniejszych mazurków lub jeden duży.
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
50g cukru pudru
120g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
- Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu wiśniowego
wiśnie z alkoholu, likieru lub z kompotu
100g białej czekolady
100g czekolady mlecznej lub deserowej
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja tego nie zrobiłam i mazurek po upieczeniu troszkę przykleił mi się do foremki, ale udało się go wyjąć delikatnie podważając nożem). Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nią spód ciasta. Mniejszą część ciasta przeznaczamy na wałeczki, którymi tworzymy kratkę na mazurku ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z mazurkiem i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasto pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** Wiśnie odsączamy z alkoholu lub kompotu ***
*** Na każdej krateczce mazurka rozsmarowujemy pół łyżeczki dżemu wiśniowego ***
*** Na dżemie układamy odsączone wisienki – po jednej na kwadracik ***
*** Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (w garnku zagrzewamy wodę, do metalowej lub innej żaroodpornej miseczki wkruszamy czekoladę, miskę układamy na garnku z gotującą wodą). ***
*** Najlepiej najpierw rozpuścić białą czekoladę, zużyć ją, a następnie w tej samej miseczce rozpuścić ciemną czekoladę ***
*** Wisienki na mazurku zalewamy naprzemiennie raz jasną, a raz ciemną czekoladą ***
*** Dodatkowo mazurka możemy przyozdobić posypką lub ozdobami cukrowymi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ