Ciasto Oreo z bananami


Ciasto Oreo z bananami

Pyszne i efektowne ciasto, które będzie prawdziwą ozdobą stołu. Mega czekoladowy biszkopt, przełożony kremową masą o smaku znanych ciasteczek Oreo i bananami. Świetne połączenie smakowe, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich łasuchów. Polecam!

Przepis jest na małą blaszkę, moja ma wymiary 21 x 21 cm, jeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość wszystkich składników.

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

pół szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

70g masła

30g gorzkiej czekolady

1/4 szklanki kakao

1 jajko

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Krem Oreo:

250g serka mascarpone

330ml śmietanki 30 lub 36%

40g ciasteczek Oreo

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

4-5 bananów

4-5 łyżek dżemu lub konfitury z wiśni lub malin

2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia  ***

*** W misce miksera ubijamy jajko z cukrem na jasną pianę ***

*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy cisto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą ***

*** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem ***

*** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem. Około 1/3 część kremu odkładamy do miseczki ***

*** Do pozostałego kremu dodajemy ciasteczka, mieszamy ***

*** Krem oreo wykładamy na banany, wyrównujemy (możemy odłożyć kilka łyżek kremu, aby zrobić dekorację na wierzchu ciasta) ***

*** Na krem wykładamy drugi blat ciasta ***

*** Całość przykrywamy odłożoną wcześniej częścią kremu śmietankowego ***

*** Na górze ciasta możemy wykonać rozetki z kremu Oreo, lub posypać startą czekoladę albo kakao ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.2 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

6 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Witam czy mogę zrobić to ciasto w formie 20-24 tortownicy? Tylko musiałabym podwoić masę na boki torta?

Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu

Witam!
Chciałabym tylko powiedzieć, że ten blog to jest jakaś petarda!!!
Tyle razy już zaskoczyłam swoich gości daniami na moim stole oczywiście zaczerpniętymi właśnie z tej strony. A komentarz zamieszczam akurat pod tym przepisem bo to ciasto jest mega pyszne!!!!
Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
6 miesięcy temu

Witam czy można dodać więcej proszku do pieczenia zamiast sody bo mój organizm nie toleruje sody

Gabriela
Gabriela
7 miesięcy temu

Witam, czy banany w cieście bez posmarowania ich cytryną sczernieją? mam uczulenie na cytrynę:/