Piegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek
Karnawał to czas kiedy pieczemy pączki, oponki i faworki. Do ich przygotowania zazwyczaj używamy żółtek jaj, więc zostają nam niewykorzystane białka. Możemy je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce lub zamrozić i później zużyć. Dziś podrzucam ciekawy przepis na pyszne ciasto z samych białek. Delikatny, maślany biszkopt makowy, z kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką. Ciacho palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
1 szklanka białek -ok 7-8 sztuk
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia
125g masła
szczypta soli
- Krem:
2 budynie śmietankowe
650ml mleka
150g masła
3 łyżki cukru
- Galaretka:
1puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
800 ml gorącej wody
*** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając białka zawsze należy uważać aby ich nie przebić, ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie porcjami dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy suchy mak oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy masło i ponownie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy krem. Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią, tak aby stykała się ona z budyniem i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Następnie masło miksujemy na puszystą masę i porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy do momentu, aż powstanie gładki, jednolity krem ***
*** Gotowy krem wykładamy na ciasto, a na kremie układamy pokrojone w plasterki i odsączone z zalewy brzoskwinie. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***
*** Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki ***
*** Po około 3-4 godzinach ciasto będzie gotowe do jedzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ (klik)
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ