Piegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek


Piegusek z brzoskwiniami – ciasto z białek

Karnawał to czas kiedy pieczemy pączki, oponki i faworki. Do ich przygotowania zazwyczaj używamy żółtek jaj, więc zostają nam niewykorzystane białka. Możemy je przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce lub zamrozić i później zużyć. Dziś podrzucam ciekawy przepis na pyszne ciasto z samych białek. Delikatny, maślany biszkopt makowy, z kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką. Ciacho palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 szklanka białek -ok 7-8 sztuk

1 szklanka cukru

1 szklanka suchego maku

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia

125g masła

szczypta soli

  • Krem:

2 budynie śmietankowe

650ml mleka

150g masła

3 łyżki cukru

  • Galaretka:

1puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

800 ml gorącej wody

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając białka zawsze należy uważać aby ich nie przebić, ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie porcjami dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy suchy mak oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy masło i ponownie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 32 x 20 cm ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy krem. Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią, tak aby stykała się ona z budyniem i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Następnie masło miksujemy na puszystą masę i porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy do momentu, aż powstanie gładki, jednolity krem ***

*** Gotowy krem wykładamy na ciasto, a na kremie układamy pokrojone w plasterki i odsączone z zalewy brzoskwinie. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Po około 3-4 godzinach ciasto będzie gotowe do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4.4 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments