Faszerowane roladki z mielonej wołowiny


Faszerowane roladki z mielonej wołowiny

Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.

 

 

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny

2 jajka

pół szklanki bułki tartej

1 cebula

0,5 kg pieczarek

ok 20 dkg żółtego sera typu gouda

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów

ok 2 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***

*** Podsmażone pieczarki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Na mięsie układamy po około 1 łyżce sera i 1 łyżce pieczarek ***

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub  wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz suszone grzyby. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mama Oli
Mama Oli
6 dni temu

Witam, proszę podpowiedzieć jaki rodzaj mięsa wołowego najlepiej kupić? Widzę w sklepie różne nazwy mięsa, np. Ligawa?? Która opcja jest najlepsza. Dziękuje.