Faszerowana rolada schabowa

Faszerowana rolada schabowa

Bardzo smaczna i pięknie kolorowa pieczeń schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!

 

Faszerowana rolada schabowa - 57117336 69A6 49D3 91E0 9901801D02BA

 

Składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)

1 pęczek pietruszki

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebuli

4 – 6 plasterków żółtego sera

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

sznurek do związania mięsa

 

 

*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***

Faszerowana rolada schabowa - FC67160A 3A89 4BC1 81CA 9E42804E35E6

*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ***

Faszerowana rolada schabowa - D8BC8D7E E6C1 41AE B0AC 1DDF0ABE2A5B

*** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

Faszerowana rolada schabowa - CCD0C27C 2F0F 4D5A 8BCB DB83F6C4B4D5

*** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu ***

Faszerowana rolada schabowa - 3D4BC447 0234 40B6 9F74 DB9D4D2ED166

*** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera ***

Faszerowana rolada schabowa - 4E0D91A8 6429 4E9C 8862 5378FA571DF3

*** Paprykę  cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze ***

Faszerowana rolada schabowa - D3760E85 F9D0 43D6 BAD5 241DD7836E97

*** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone ***

Faszerowana rolada schabowa - 373BB8C3 E14A 4005 B624 E6A18E866D19

*** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę ***

Faszerowana rolada schabowa - 7CCFADEC 3FBD 4BAD A070 5DD0C702FC09

*** Roladę związujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową ***

Faszerowana rolada schabowa - AC677A6D 9BC7 4D2E AC89 EB51E76E91F7

*** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***

Faszerowana rolada schabowa - 35562CA7 4338 4952 92A0 A634806D5A59

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***

Faszerowana rolada schabowa - 57117336 69A6 49D3 91E0 9901801D02BA

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Faszerowana rolada schabowa - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Faszerowana rolada schabowa - IMG 1742

Faszerowana rolada schabowa - IMG 2175 1

3 komentarze do “Faszerowana rolada schabowa”

  1. Przetestowałam w minioną sobotę. Faktycznie, prezentuje się doskonale, ładnie się ją kroi, ser świetnie spaja warstwę schabu z mielonym mięsem.
    Smaczna na zimno, ale na obiad podałam ją pokrojoną w grube plastry na warstwie komosy ryżowej z zielonym groszkiem, podgrzewając wszystko razem w jednym naczyniu. Niespodziewani goście zajadali ze smakiem.
    Powtórzę na świąteczny obiad.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry