Pierogi ukraińskie


Pierogi ukraińskie

Pierogi ukraińskie 🤗 Delikatne i mięciutkie ciasto, wypełnione aromatycznym i przepysznym farszem. Niebo w ustach👌

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

200 ml wody

2 łyżki masła

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

  • Składniki na farsz:

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

10dkg pieczarek

20dkg kapusty kiszonej

2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu)

20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

 

 

 

*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***

*** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy  pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę ***

*** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. Mięso drobno kroimy i dokładamy razem z pieczarkami  na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz musi być dość wyraziście doprawiony. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i cieniutko rozwałkowujemy ***

*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3.5 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krzysztof, Henryk Josko
Krzysztof, Henryk Josko
1 miesiąc temu

Przygłup zawsze coś wymyśli !!!!! Dlaczego ukraińskie ???? Booooo : ….. ?????