Odrywane bułeczki śniadaniowe


Odrywane bułeczki śniadaniowe

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki pszennej

20g świeżych drożdży

60g miękkiego masła

250ml letniego mleka

50g  cukru

1 jajko

szczypta soli

  • Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***

*** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 16 części ***

*** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o długości około 8 centymetrów i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** Podczas pieczenia bułeczki urosną i połączą się ze sobą ***

Świetnie smakują z masłem, białym serkiem albo z dżemem. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Po wystudzeniu spokojnie można je też zamrozić.

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natka
Natka
2 miesięcy temu

Pyszne polecam. Jeszcze nie raz zrobie