Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami


Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami

Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na chrupiącego i soczystego kurczaka z pysznym nadzieniem. Udka idealnie sprawdzą się na obiad, na przyjęcie, lub pokrojone w plasterki jako obkład na kanapki. Polecam!

 

 

Składniki:

6 udek (ćwiartek) z kurczaka

0,5kg mięsa wieprzowego mielonego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

30 dkg pieczarek

1 cebula

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

pół pęczka zielonej pietruszki

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry

olej

 

 

*** Udka z kurczaka trzeba za pomocą ostrego noża pozbawić kości, tak aby została kieszonka, którą napełnimy farszem. Nie jest to wcale takie trudne jak się wydaje, w razie potrzeby na YouTube można znaleźć filmiki z instrukcją ***

*** Wytrybowane udka przekładamy do miski ***

*** W osobnej miseczce mieszamy niewielką ilość oleju z przyprawami (mniej więcej 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki i po płaskiej łyżeczce pieprzu, ostrej papryki i curry). Taką marynatą nacieramy mięso z kurczaka i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Wszystko razem chwile podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Papryki kroimy w kosteczkę ***

*** Z patelni odlewamy wodę, która się wydzieliła podczas smażenia i dodajemy paprykę. Wszystko razem smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami – do smaku. Dodajemy warzywa z patelni i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowanym farszem wypełniamy ćwiartki z kurczaka ***

*** Całość zawijamy skórą i możemy dodatkowo spiąć wykałaczkami ***

*** Gotowe nogi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy pokrywką lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia, aby skórka ładnie się zrumieniła ***

*** Podajemy z ulubioną surówką i dodatkami, polecam pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ,  które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments