Murzynek na kefirze


Murzynek na kefirze

Wilgotne, mięciutkie ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną polewą czekoladową. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g kefiru

3 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

2 łyżki kakao

150ml oleju

2 jajka

2 łyżki dowolnego dżemu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Do przełożenia:

1 słoiczek powideł śliwkowych

  • Polewa:

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)

+ kilka łyżek mleka

5-6 łyżek cukru pudru

+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

 

 

*** W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej i dżem ***

*** Całość dokładnie miksujemy ***

*** Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy na małych obrotach do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 21×21 centymetry) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 50-60 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***

*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***

*** Ciasto pokrywamy równomiernie polewą czekoladową ***

*** Na polewę nakładamy poprzeczne paseczki z lukru (zrobiłam to szybkimi ruchami za pomocą małej łyżeczki) ***

*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków przeciągamy prze całą długość ciasta raz w prawo, raz w lewo tworząc zygzaki. Całą operacje trzeba wykonać dość szybko, gdy polewy są jeszcze płynne, inaczej szlaczki nam się nie rozmarzą ***

*** Gdy polewa zastygnie ciasto przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi ***

*** Składamy i ciasto jest już gotowe do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments