Drożdżówki z makiem


Drożdżówki z makiem

Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

25g świeżych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ok 50ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy i odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

*** Ciasto z nadzieniem składamy. Zaginamy 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry ***

*** Ciasto dzielimy na 8 części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***

*** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments