Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą


Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą

Kruche mazurki z pysznym musem pomarańczowym z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka możemy dowolnie ozdobić za pomocą bakali, orzeszków czy posypek, co uwielbiają robić szczególnie dzieci. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 400g mąki pszennej

20dkg zimnego masła

1/2 szklanki cukru

1 jajko

2 żółtka

  • Nadzienie:

2 nieduże pomarańcze

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

100g białej czekolady

opcjonalnie 1-2 krople pomarańczowego barwnika

  • Dodatkowo:

bakalie, orzechy i posypki do ozdoby

białko jaja

 

 

*** Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i ścieramy skórkę ***

*** Pomarańcze obieramy z białych skórek i kroimy w kostkę ***

*** Pomarańcze i starte skórki przekładamy do garnuszka, dodajemy cukry oraz sok z cytryny ***

*** Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Następnie całość blendujemy na gładki mus ***

*** Mus gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, aż płyny odparują. W międzyczasie często mieszamy. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę, mieszamy ***

*** Do musu możemy również dodać barwnik spożywczy ***

*** Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje ***

*** W międzyczasie pieczemy mazurki: masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk ***

*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***

*** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy mazurki o różnych kształtach i kolorach. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i przyklejamy otoczki z ciasta. Otoczki również smarujemy białkiem ***

*** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i nakłuwamy widelcem ***

*** Mazurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 -20 minut, do zrumienia  ***

*** Na wystudzone spody wykładamy gorący mus pomarańczowy ***

*** Mazurki ozdabiamy według upodobań ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments