Bułeczki z dżemem i kruszonką


Bułeczki z dżemem i kruszonką

Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

15g świeżych drożdży

250g mąki

1/2 szklanki letniego mleka

50g rozpuszczonego masła

1 żółtko jaja

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

  • Dodatkowo:

dżem owocowy (u mnie wiśniowy) lub powidła

białko jaja

cukier puder do posypania bułeczek

  • Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do miseczki wlewamy połowę mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn wyrośnie ***

*** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na osiem części ***

*** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę dżemu lub powideł ***

*** Placek zwijamy: najpierw podwijamy boki, a potem rolujemy całość od dołu do góry ***

*** Gotowe bułeczki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynie żaroodporne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestudzenia. Bułeczki możemy z wierzchu posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela
Izabela
12 dni temu

A czy mozna na bazie tego przepisu zrobić bułeczki z jagodami?

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

Bułeczki sa przepyszne!!! Zrobiłam już dwa razy!!!! Została mi ostatnia paczka drożdży i ja też wykorzystam na ten przepis. Znakomite!!!!

Iza
Iza
3 miesięcy temu

Bułeczki wyszły super, polecam. Ogólnie bardzo dobry blog a przepisy jeszcze lepsze.