Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto!


Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto!

Bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi i jest mega smaczne. Do jego przygotowania nie używamy miksera, a jedynie łyżki i miski. Polecam!

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszki manny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ok 1,5 kg jabłek

150g masła – mocno schłodzonego

 

 

 

*** Suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy ***

*** Jabłka obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych ***

*** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy ***

*** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odkładamy do całkowitego wystudzenia. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments