Klopsikowa patelnia


Klopsikowa patelnia

Sycący kolorowy i pyszny obiad jednogarnkowy z klopsikami, ziemniakami, pieczarkami, papryką i cukinią. Super pomysł na szybki i treściwy obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy bardzo dużej patelni lub szerokiego garnka.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

1szklanka pokrojonej kapusty

50g białego ryżu

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

1 marchewka

kilka pieczarek

2-3 ziemniaki

1 czerwona papryka

1/2 żółtej papryki

1 nieduża cukinia

1 niepełna szklanka bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

 

 

*** Kapustę drobno kroimy w kosteczkę ***

*** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, kapustę oraz drobno pokrojone pół papryki czerwonej. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki ***

*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz marchewkę, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w duże kawałki papryki oraz cukinie, dokładamy podsmażone klopsiki i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, przyprawiamy całość solą pieprzem, majerankiem i ostrą papryką mieloną. Gotujemy już bez przykrycia przez około 5 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments