Ptysie


Ptysie

Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 szklanka wody

80g masła

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

szczypta soli

  • Krem:

200g serka mascarpone

400g śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania

 

 

 

*** W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku – w odstępach, po każdym jajku miksując do połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe ptysie (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut, aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące ***

*** Upieczone ptysie odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji ***

*** Ptysie przecinamy na pół i na dolne części wykładamy krem ***

*** Przykrywamy górnymi częściami i posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** Gotowe ptysie przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o