Pierogi wiejskie z pysznym farszem


Pierogi wiejskie z pysznym farszem

Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku.

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

200 ml wody

2 łyżki masła

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

  • Składniki na farsz:

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

20dkg kapusty kiszonej

2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu)

20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

 

 

 

*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***

*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy farsz: boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut.  ***

*** Mięso drobno kroimy, dokładamy na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz musi być dość wyraziście doprawiony. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Pierogi wiejskie z pysznym farszem