Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem


Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem

Naleśniki zapiekane z farszem meksykańskim to pyszny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

  • Naleśniki:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

  • Farsz meksykański:

300g mielonego mięsa wołowego

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 czerwonej papryki

1 papryczka chilli

1/4 szklanki bulionu (lub wody)

1/2 puszki czerwonej fasoli

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra

  • Dodatkowo:

10dkg żółtego sera

olej do smażenia

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni.Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu sosem, który został nam po farszu ***

*** Potrawę posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments