Udka z kurczaka po węgiersku


Udka z kurczaka po węgiersku

Rewelacyjny kurczak w pysznym, lekko pikantnym sosie pomidorowym z cebulą i papryką. Danie jest proste w przygotowaniu, a można je podać zarówno z ryżem, jak i z makaronem albo z ziemniaczkami. Pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

1 kg udek (lub pałek) z kurczaka

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

200 ml bulionu

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki gęstej śmietany

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie

olej do smażenia

1 łyżka mąki

 

 

 

 

*** Mięso z kurczaka nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Po tym czasie przyprawione mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli ***

*** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i całość razem przez chwilę podsmażamy ***

*** Dodajemy bulion oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 50 minut ***

*** Po tym czasie mięso zdejmujemy na chwilę z patelni, śmietankę mieszamy z łyżką mąki oraz z dwiema łyżkami goącego wywaru i całość wlewamy na patelnie. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Dodajemy mięso, mieszamy i całość przyprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Udka z kurczaka po węgiersku

  • Anonim

    Danie bardzo smaczne. Niespełna 5-letnia córka je uwielbia, a to chyba najlepsza rekomendacja:) Nie daję jednak papryczki chilli do sosu, papryki czerwonej kroję tylko połowę, wlewam więcej bulionu i nie zabielam sosu śmietaną- taka wersja smakuje mojej rodzinie najbardziej. Polecam.