Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie!


Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie!

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu (choć osobiście uważam, że najlepiej smakują od drugiego dnia). W smaku i wyglądzie są inne niż nasze, polskie pierniczki. Przygotowywane są na miodzie bez dodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową nutą. Warto spróbować!

 

 

Składniki:

250g mąki pszennej

85g płatków migdałowych zmielonych na mąkę

3 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

85g masła

200ml miodu

4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

  • Lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki

 

 

 

*** W garnuszku umieszczamy masło oraz miód i podgrzewamy ***

*** Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki i odkładamy do lekkiego przestudzenia ***

*** W misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki migdałowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika ***

*** Suche składniki mieszamy i dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-miodową oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową ***

*** Całość dokładnie mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Ciasto wychodzi dość klejące, nie należy jednak dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia, w tym czasie zgęstnieje ***

*** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Kulki delikatnie spłaszczamy za pomocą wilgotnej łyżki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut ***

*** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący ***

*** Pierniczki polewamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia ***

*** Ciasteczka są dobre od razu do jedzenia, jednak najlepiej smakują od drugiego dnia po upieczeniu, gdyż jeszcze dodatkowo kruszeją ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
9 miesięcy temu

Bardzo smaczne pierniczki