Kremowy sernik z musem cytrynowym


Kremowy sernik z musem cytrynowym

Delikatny, lekki i kremowy sernik zwieńczony przepysznym musem cytrynowym.  Rewelacyjne połączenie smakowe. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Mus cytrynowy:

sok wyciśnięty z 2 cytryn

skórka otarta z 2 cytryn

250g cukru

4 żółtka

120g miękkiego masła

250ml śmietany kremówki 20-36%

 

 

*** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy mus cytrynowy: do garnuszka przelewamy sok z cytryny, dodajemy połowę cukru i zagotowujemy ***

*** Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę ***

*** Dalej miksując dodajemy stopniowo gorący sok z cytryny. Całość przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i odkładamy do wystudzenia ***

*** Zimny budyń miksujemy dodając partiami miękkie masło ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Dodajemy skórkę z cytryny,  mieszamy ***

*** Całość przelewamy na wystudzony sernik ***

*** Całość wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Zaciekawił mnie bardzo ten mus cytrynowy. W pierwszej chwili myślałam, że chodzi o lemon curd, ale nie. Jaka jest jego konsystencja w końcowym efekcie? Będę wdzięczna za informację. Ala