Sernikobrownie z dynią


Sernikobrownie z dynią

Wilgotne ciasto czekoladowe z masą serowo dyniową o wspaniałym pomarańczowym aromacie. To brownie wprost rozpływa się w ustach!

 

Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 20×32 cm

 

 

Składniki:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

  • Masa brownie:

150g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

180g masła

3 jajka

1 łyżka kakao

200g drobnego cukru

100g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Dyniowa masa serowa:

250g puree z dyni

250g mielonego twarogu

250g serka mascarpone

2 jajka

90 gram drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

skórka otarta z 1 pomarańczy (wyszorowanej i wyparzonej)

 

 

 

** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 1 godzinę – do miękkości ***

*** Upieczoną dynie studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów ***

*** Przygotowujemy ciasto brownie: czekolady kroimy w kosteczkę ***

*** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na około 1 minutkę. Następnie całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy ***

*** W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka. Dodajemy cukier i mieszamy ***

*** Dodajemy ciepły sos czekoladowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao ***

*** Całość mieszamy łyżką, tylko do czasu połączani się składników ***

*** Masę brownie przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***

*** Przygotowujemy masę serową: w misie miksera umieszczamy wszystkie wymienione składniki ***

*** Całość miksujemy do momentu połączenia się składników ***

*** Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto brownie. Za pomocą widelca mieszamy delikatnie masy tworząc wzorki – dzięki czemu ciasto będzie maiło ciekawy wygląd po upieczeniu ***

*** Ciasto pieczemy w temperaturze 170’C przez około 1 godzinę ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o