Fit frytki warzywne z piekarnika
Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny obiad, a dodatkowo bardzo smaczny. Pieczone frytki możemy podać z sosem czosnkowym albo ketchupem.
Składniki:
3-4 łyżki oliwy lub oleju – na 1 kilogram warzyw
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia
- Warzywa do wyboru:
ziemniaki
marchew
cukinia
dynia
papryka
buraki
itp.
*** Warzywa typu ziemniaki, dynia obieramy i kroimy w dość grube paski ***
*** Marchew i buraki obieramy i kroimy w cieńsze paseczki ***
*** Cukinii nie obieramy a jedynie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski ***
*** Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w strączki ***
*** Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Całość polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez 15 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Następnie blaszkę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, warzywa mieszamy, tak aby przypieczone strony znalazły się na dole. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut – aż warzywa zrumienią się i nabiorą chrupkości ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ