Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym


Klopsiki z kapustą w sosie serowo-porowym

Mięciutkie i soczyste klopsiki wieprzowe zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie serowo-porowym. Pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu obiad dla całej rodziny. Dodatek kapusty nadaje mięsu miękkości i soczystości. Klopsiki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami z wody.

 

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 niewielka cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 mały por (lub pół większego)

200 ml bulionu warzywnego lub rosołu

1 łyżka sera gorgonzola

1 łyżka serka śmietankowego (typu almette, turek, itp.)

50ml śmietanki 30%

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej pietruszki lub świeżych ziół – do posypania potrawy

olej do smażenia

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Pora dokładnie myjmy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę ***

*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy ***

*** Śmietankę łączymy z serami, dodajemy dwie łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość przelewamy na patelnię ***

*** Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
izaa
Gość
izaa

takie danie na pewno by mi posmakowalo