Kruche ciasto ze śliwkami i pianką


Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Kolorowe, jesienne ciacho z dużą ilości soczystych śliwek. Kruche ciasto wykonujemy z samych żółtek jaj, białka możemy zamrozić i wykonać z nich coś w późniejszym czasie, propozycje na ciasta z białek znajdziecie tutaj: PRZEPISY TUTAJ

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki

5 żółtek

200g cukru

250g zimnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g kwaśnej śmietany

2 łyżki kakao

  • Pianka owocowa:

500g śliwek węgierek

2 łyżki cukru

100 ml wody

2 galaretki truskawkowe

500ml śmietanki kremówki 36%

  • Dodatkowo:

ok 0,5 kg śliwek węgierek

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem ***

*** Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy ***

*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia rozgniatamy równomiernie jasne ciasto. Moja blaszka ma wymiary 32×20 cm ***

*** Na jasnym cieście wykładamy równą warstwę ciemnego ciasta ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do dołu ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut ***

*** Przygotowujemy piankę owocową: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***

*** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy ***

*** Całość wylewamy na schłodzone ciasto ***

Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o