Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami


Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami

Przepis na roladę serową to jeden z Waszych ulubionych na blogu. Poprzednio robiłam ją z kurczakiem i pieczarkami oraz z suszonymi pomidorami. Dziś padło na polędwiczkę wieprzową. No i znowu strzał w dziesiątkę. Mięsko jest mega kruche, soczyste i aromatyczne, a ciasto jak zawsze pyszotka. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto serowe:

3 jajka

ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda )

3 łyżki majonezu

  • Farsz:

1 polędwiczka wieprzowa

350g pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

 

 

*** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki ***

*** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni ***

*** Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier ***

*** Na ciasto wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Na brzegu ciasta układamy przyprawioną wcześniej polędwiczkę ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy. Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o