Grysikowiec ze śliwkami


Grysikowiec ze śliwkami

Pyszne połączenie kruchego ciasta kakaowego ze śmietankową masą grysikową i soczystymi śliwkami. Proste, bardzo smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Kruche ciasto:

330g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180g cukru

3 łyżki kakao

200g masła lub margaryny

5 żółtek

  • Masa grysikowa:

5 białek

szczypta soli

1 szklanka cukru

500g gęstej kwaśnej śmietany 18%

1 budyń śmietankowy (40gram)

2/3 szklanki kaszy manny

  • Dodatkowo:

500g śliwek węgierek

 

 

 

*** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części ***

*** Jedną część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta kroimy na plastry i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetry ***

*** Ciasto rozgniatamy palcami, tak aby wykleić nim cały spód blaszki. Rozgniecione ciasto nakłuwamy widelcem ***

*** Spód ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odkładamy do przestudzenia ***

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy zacznie powstawać piana dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany ***

*** Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany śmietanę, mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencje dodajemy budyń (sam proszek) i kaszę manną, ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną masę przekładamy na podpieczony wcześniej spód. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy na masie skórką do dołu ***

*** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***

*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o