Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem


Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem

Roladki naleśnikowe zapiekane z bolońskim farszem pod pierzynką z beszamelu i sera to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

  • Farsz:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1 marchew

1/3 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia

  • Beszamel:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

1 szklanka mleka

  • Dodatkowo:

20 dkg żółtego sera

olej do smażenia

1 łyżka masła

 

 

 

*** Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

*** Dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Dodajemy krojone pomidory z puszki (w sezonie można użyć świeżych pomidorów), mieszamy ***

*** Papryki kroimy w drobną kosteczkę i dokładamy na patelnie ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy do potrawy ***

*** Wszystko mieszamy, dodajemy bulion i dusimy na małym ognu, pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku ***

*** Następnie smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję farszu ***

*** Zwijamy w rulonik i dzielimy na cztery części ***

*** Zwinięte roladki układamy pionowo w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ***

*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***

*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o