Ciasto cielaczek ze śliwkami


Ciasto cielaczek ze śliwkami

Pyszne połączenie puszystego murzynka z kremowym serniczkiem zwieńczone dodatkiem soczystych śliwek. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu, a efekt wow murowany, zarówno wizualny jak i smakowy!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie – 2 łyżki powideł śliwkowych

  • Masa serowa:

500 gram sera- zmielonego (używam ser Jana z wiaderka)
3 jajka
125g masła (lub margaryny)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 mały cukier waniliowy

+ około 15-20 sztuk śliwek węgierek

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary 26×30 centymetry) ***

*** Następnie wykonujemy masę serową: 3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy, aż powstanie gęsta i lśniąca piana. Dalej mieszając dodajemy żółtka, następnie miękkie masło i ser oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Masę serową wykładamy keksami na ciemne ciasto ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i wykładamy na masie serowej – skórką do dołu ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Ciasto po wyjęciu z piekarnik zawsze trochę opada. Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
magda
Gość
magda

Witam, czy z połowy porcji w małej tortownicy powinnam zmienić czas i temp. pieczenia? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam.