Kotlety w panierce z jogurtu greckiego


Kotlety w panierce z jogurtu greckiego

Rewelacyjnie soczyste i kruche mięso drobiowe marynowane i smażone w panierce z jogurtu greckiego. Takie kotleciki podane z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

150g jogurtu greckiego

1 jajko

1/3 szklanki mąki

Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli

  • Dodatkowo:

mąka do obtaczania

olej do smażenia

 

 

 

*** Filet z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy je na kotlety ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***

*** Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Każdego kotleta kolejno obtaczamy w mące ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE