Łaciate ciasto z truskawkami


Łaciate ciasto z truskawkami

Wilgotne, maślane, dwukolorowe ciasto z truskawkami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać!

 

 

Składniki:

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła

4 jajka

1 szklanka wody gazowanej

350g cukru

16g cukru waniliowego

3 łyżki kakao

250g truskawek

 

 

 

*** Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy ***

*** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę ***

*** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 26 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciemnego ciasta, raz łyżkę jasnego ciasta. Następnie w miejsce jasnego ciasta wykładamy ciemne a w miejsce ciemnego jasne ciasto ***

*** Na wierzchu ciasta układamy truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto wyjmujemy z foremki i odkładamy do wystygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

8 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 rok temu

Ciasto mi wyszlo troche rzadkie ma takie byc?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Witam czy wode gazowana mozna zastapic np. woda niegazowana lub mlekiem?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Potwierdzam pyszne ciasto ja do truskawkawek dodałam rabarbar super wyszedł polecam

Ania
Ania
1 rok temu

Robiłam dzisiaj, bardzo smaczne polecam. Dziękuję za przepis

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

czy masło można zastąpić olejem?