Kurczak w miodzie i ketchupie pieczony z warzywami


Kurczak w miodzie i ketchupie pieczony z warzywami

Szybki, prosty i niedrogi obiad z piekarnika. Chrupiące i soczyste pałki z kurczaka oraz przyrumienione ziemniaczki pieczone ze szparagami i papryką. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

6 pałek z kurczaka

ok 6-8 ziemniaków

2 łyżki ketchupu

1 łyżka miodu

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej)

pęczek zielonych szparagów

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

 

*** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ***

*** Do miski przekładamy przekładamy ketchup, miód i jogurt ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: po około pół łyżeczki każdej lub wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Mięso z kurczaka przekładamy do uprzednio przygotowanej marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki ***

*** W miseczce mieszamy rozpuszczone masło z olejem i niewielką ilością przypraw ***

*** Tłuszcz z przyprawami przelewamy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blaszkę ***

*** Między ziemniakami układamy pałki z kurczaka ***

*** Całość przykrywamy (pokrywką, folią aluminiową lub foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Potrawę pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy danie i dokładamy warzywa – pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz szparagi (ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki) ***

*** Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dalej, ale już bez przykrycia przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o