Karkówka marynowana w winie


Grillowana karkówka marynowana w winie

Nie ma to jak soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu. Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej.

 

 

Składniki:

1 kg karkówki

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka miodu

  • Przyprawy:

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

 

 

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry ***

*** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone wino, miód, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy ***

*** Mięso umieszczamy w marynacie, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na minimum kilka godzin (lub na całą noc) w chłodne miejsce ***

*** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi warzywami lub sałatką ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE