Risotto ze szparagami i papryką


Risotto ze szparagami i papryką

Mam dzisiaj dla was przepis na przepyszne szparagowe risotto. Smaczny, zdrowy, kolorowy i lekki obiad. Polecam użyć ryżu Arborio, gdyż zwykły może nam się rozgotować. Aromatyczne, kremowe risotto z zielonymi szparagami, ziołami i papryką to obiadowy strzał w dziesiątkę. Polecam!

 

 

Składniki:

1 szklanka ryżu (najlepiej Arborio)

2 łyżki masła

1 łyżeczka kurkumy

Po pół łyżeczki soli i pieprzy

po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone

1 pęczek zielonych szparagów

pół papryki (użyłam czerwonej i żółtej)

2 szklanki wrzątku

 

 

*** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. ***

*** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości ***

*** Paprykę kroimy w kostkę ***

*** Następnie ryż zalewamy dwiema szklankami wrzątku, dodajemy pokrojone łodygi szparagów i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy główki szparagów oraz paprykę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut – aż ryż i warzywa zmiękną ***

*** Na końcu potrawę możemy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Risotto ze szparagami i papryką