Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą


Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą

Wilgotne i puszyste muffinki ze wspaniałą nutką słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatego rabarbaru. Idealne połączenie smakowe. Polecam Spróbować.

 

 

 

Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

250g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

100g białej czekolady

2 jajka

300ml kwaśnej śmietany 18%

150g cukru

85g roztopionego masła

ok 150g rabarbaru

 

 

 

*** W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier ***

*** W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i masło ***

*** Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników ***

*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***

*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki, które następnie układamy na wierzchu babeczek ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy ***

*** Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iza
Gość
Iza

Czy zamiast białej czekolady mogę użyć mlecznej? Czy niekoniecznie będzie pasowała?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Wypróbowane, bardzo dobre! Dodałabym zdjęcie ale brak możliwości